4.500 yıl önce gömülen Perulu kadının gizemi: Saçları bile duruyor!

Peru’da Binlerce Yıllık Bir Mezar Keşfedildi

Arkeologlar, Peru’nun Lima bölgesindeki antik bir balıkçı kasabasında, seçkin bir kadına ait olduğu düşünülen bir mezarı ortaya çıkardı. Kadının cildi, saçı ve tırnakları korunmuştu ve bu durum, keşfin Peru arkeolojik kayıtlarında kolay görülmeyen, nadir bir keşif olması anlamına geliyordu.

Mezar, MÖ 3000 ila 1800’e dayanan ve bazı uzmanların Amerika’daki en eski medeniyet olduğunu düşündüğü az bilinen bir toplum olan Caral medeniyeti tarafından binlerce yıl önce kullanılmış Áspero arkeolojik alanında keşfedildi. Mezardaki kadının öldüğünde 20 ila 35 yaşları arasında olduğu düşünülüyor ve vücudu özenle karmaşık bir malzeme ağıyla sarılmış halde bulundu.

Kefeninde pamuklu kumaşlar, hasır paspaslar ve And Dağları’ndaki en eski tüy sanatı örneklerinden biri olan makav tüyleriyle işlenmiş bir panel vardı ve hepsi bitki lifleri demetleri üzerine bir ağ şeklinde hassas bir şekilde yerleştirilmişti. Bu da kadının bölgenin soylularından biri olduğunu gösteriyor. Ayrıca, gösterişli bir başlık da giymişti ve tüm bunlar 4.500 yıldır çok iyi korunmuş.

Caral uygarlığının teknolojik ilerlemelerinin bir kanıtı olan etkileyici nakışların yanı sıra, ekip kadının dinlenme yerini süsleyen zengin mezar eşyaları da buldu. Saz sepetler, incelikle süslenmiş bir iğne, bir Amazon salyangoz kabuğu, yeşil ve kahverengi boncuklarla işlenmiş bir tukan gagası, yünlü kumaşlar, bir balık ağı, dokuma aletleri ve tuhaf bir şekilde yaklaşık 30 tatlı patates, mezar odasının alt kısmına dağılmış buluntular arasındaydı.

Keşfin ilginç bir noktası da bu kazıların yapıldığı alanın, uzun yıllar boyunca modern dönemin çöplüğü olarak kullanılmasıydı. Modern çağın insanları, bu antik mezarların bulunduğu alanı tonlarca çöple doldurmuştu.

Tüm olumsuzluklara rağmen kadının saçlarının, teninin ve yanındaki eşyaların korunmuş olması, 4.500 yıl önceki yaşama dair önemli ipuçları kazanılmasına katkı sağlayacak.

Related Posts

Yeni bir tür keşfedildi: ‘Ejderha Prens’

Tyrannosaurus rex gibi dev yırtıcıların uzak ataları, düşündüğümüzden çok daha küçük ve çevik olabilir. Bilim insanları, Moğolistan’da 1970’lerde keşfedilen fosilleri yeniden incelediklerinde, bu fosillerin daha önce sanıldığı gibi Alectrosaurus olseni’ye değil, şimdiye kadar tanımlanmamış yeni bir türe ait olduğunu ortaya çıkardı.

OpenAI’ın yeni modeli o3-pro kullanıma açıldı

OpenAI yeni en güçlü akıl yürütme modeli olarak duyurduğu o3-pro’yu kullanıma sundu.

Reddit’ten Anthropic’e davası: ‘Kullanıcı verilerini izinsiz kullandılar’

Reddit, yapay zeka şirketi Anthropic’e karşı dava açtı. Şikayete göre Anthropic, Reddit kullanıcı verilerini herhangi bir lisans anlaşması olmadan yapay zeka modellerini eğitmek için kullandı. Reddit, bu kullanımın hem kullanıcı sözleşmesini ihlal ettiğini hem de hukuka aykırı olduğunu öne sürüyor.

Apple, WWDC 2025’te iOS 26’yı tanıtacak! Neler gelecek?

Apple, tasarımsal olarak yenilikler içerecek yeni iOS 26’yı 9 Haziran’da tanıtacak. Yapay zeka özellikleri, daha iyi pil ömrü ve dahası bu etkinlikte karşımıza çıkacaklar arasında yer alıyor.

Kablosuz beyin implantı felçli hastalara umut oldu

Michigan Üniversitesi’nde geliştirilen ve Paradromics şirketinin ürettiği Connexus adlı cihaz, bir epilepsi hastasına geçici olarak takıldı. Beyin-bilgisayar arayüzü (BBA) teknolojisinin geleceği umut veriyor. Bilim insanları, felç geçirmiş kişilerin …

Robotlar tarlaya iniyor! Çiftçinin yeni dostu mu, rakibi mi?

Tarım sektörü, robot teknolojileri ve yapay zekanın (AI) öncülüğünde tarihi bir dönüşüm yaşadı. Geleneksel yöntemlerle sürdürülen tarımsal üretim, artık otonom makineler, akıllı sensörler ve veri analitiğiyle desteklendi. Bu yenilikler, verimliliği …