81 ilde devreye girecek: Konut fiyatları artık dijital ortamda değerlendirilecek

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden Taşınmaz Sektöründe Devrim

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın öncülüğünde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen ”Üç boyutlu Şehir Modelleri Projesi” ve ”Değer Bilgi Merkezi” uygulamalarıyla taşınmaz sektöründe büyük bir dönüşüm yaşanacak. Bu uygulamaları sayesinde, vatandaşlar yapacakları yatırımlar hakkında detaylı bilgilere kolayca ulaşabilecekler.

Yapay Zeka Destekli Değerleme

Yeni dijital platformda, taşınmazların gerçek piyasa değeri yapay zeka destekli sistemler tarafından hesaplanacak. Kullanıcılar kendi mahallelerinde ve sokaklarında bulunan taşınmazlarla karşılaştırma yapabilecek, konut arzı ve talebini detaylı bir şekilde inceleyebilecekler. Bu sayede, konut fiyatlarının manipülasyonunu engellemek hedefleniyor.

Yatırımcılar yapacakları yatırımların maliyetini, getirisini ve tahmini satış fiyatını da bu sistem aracılığıyla öğrenebilecekler.

Değer Haritaları İle Güncel Veri Sağlanacak

“Değer Bilgi Merkezi” uygulaması kapsamında, taşınmazların piyasa değerleri haritalara entegre edilecek. Bu değer haritaları, kamu kurumları yanı sıra yerel yönetimler, yatırımcılar, vatandaşlar ve geliştiriciler için güncel ve karşılaştırılabilir veriler sunacak.

Bu haritalar, kamulaştırma, vergi hesaplama, yer seçimi ve yatırım karar süreçlerinde etkin bir şekilde kullanılacak. Bu sayede, Türkiye genelinde dijital ve entegre taşınmaz yönetim altyapısı oluşturulacak.

81 İlde Geçerli Olacak

Yeni sistem ile Türkiye’deki tüm kentsel yerleşim alanlarında adil ve erişilebilir bir taşınmaz değerleme altyapısı kurulmuş olacak. Bu sistem, vatandaşların her türlü taşınmazla ilgili güvenilir verilere kolayca ulaşmasını sağlayacak.

*2026 Yılında İstanbul’da Başlayacak, 2027’de 81 İle Yayılacak

“Değer Bilgi Merkezi”nin ilk ayağı 2026 yılının ilk çeyreğinde İstanbul’da hayata geçirilecek. 2027 yılı ortasında ise sistem, Türkiye’nin tamamında 81 ilde uygulamaya konulacak. İstanbul’daki uygulama ile şehirdeki taşınmaz ekonomisi daha şeffaf ve adil bir şekilde işler hale gelecek.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün önemli bir diğer projesi olan “Üç Boyutlu Şehir Modelleri” ile şehirlerin dijital kopyaları oluşturulacak. Bu modelle, her binanın fiili durumu, yaş bilgisi, kullanım amacı ve mülkiyet bilgileri dijital ortamda yönetilebilecek.

Ayrıca, tapu ve kadastro verilerine entegre edilen adres, imar durumu ve kamusal kısıtlılık gibi verilerle, tüm taşınmazlar hakkında kapsamlı ve hızlı bilgi edinilebilecek.

Üç boyutlu şehir modelleri ve dijital altyapı, kentsel dönüşüm, afet yönetimi, altyapı planlaması ve ulaşım projeleri için temel veri sağlayacak. Bankacılık, sigorta, risk yönetimi, gayrimenkul değerleme gibi sektörlere güçlü veri desteği sunulacak. Ayrıca, demografik yapıdan sağlık durumuna kadar birçok analiz yapılabilir. Bu sayede, kamu ve özel sektör yatırımlarının verimlilik analizleri de gerçekleştirilebilir.

Related Posts

Güney Afrika ekonomisinde beklenmedik düşüş

Güney Afrika ekonomisinin gidişatını gösteren bileşik öncü gösterge, Nisan 2025’te bir önceki aya göre yüzde 0,3 oranında düşüş yaşadı. Bu gerileme, Mart ayında revize edilmiş yüzde 0,8’lik artışın ardından geldi ve ekonomik görünümde endişe yarattı …

Reel Kesim Güven Endeksi, azaldı

Reel Kesim Güven Endeksi, haziranda geçen aya göre 1,1 puan azalarak 100,3 oldu.

Haziranda inmeyen faiz temmuzda iner mi?

Merkez Bankası, farklı kesimlerden gelen yoğun faiz indirimi baskısına rağmen, piyasa aktörlerinin beklentisinin aksine politika faizi olan haftalık repo borç verme oranını değiştirmedi. İran – İsrail savaşı nedeniyle jeopolitik gerilimin ve belirsizliğin en üst seviyede olduğu bir dönemde bu kararın doğru olduğunu düşünüyorum.

AB, İran’a saldırıların ardından enerji fiyatlarını yakın takibe aldı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Baş Sözcüsü Paula Pinho, İran’da yaşananların ardından enerji ürünlerinin fiyatlarına ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Bakan Kacır duyurdu! F-16 EDPOD testleri başarıyla tamamlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezinin (BİLGEM) geliştirdiği F-16 Elektronik Destek Podu’nun (EDPOD), gerçek radar sistemlerine karşı uçuşlu testleri başarıyla tamamladığını bildirdi.

Tokat’ta zirai don kirazı vurdu

Tokat’ta nisan ayındaki zirai don, başta kiraz olmak üzere birçok meyvede yüzde 100 zarara yol açtı. Türkiye’nin önemli ihracat bölgelerinden olan Akyamaç ve Kemalpaşa köylerinde üreticiler, bu yıl kiraz toplayamadı. Tokat Ticaret ve Sanayi Odası …