TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay: Arzumuz bu görüşmeler sonucunda bölgede barışın sağlanması

Rusya Devlet Başkanı Putin İstanbul’da Müzakereler İçin Teklifte Bulundu

Rusya Devlet Başkanı Putin’in 15 Mayıs’ta İstanbul’da müzakerelere yeniden başlama teklifi dünya kamuoyunda geniş bir yankı ve beklenti yarattı. Daha önce İstanbul’da anlaşmaya çok yakın olan taraflar bir kez daha İstanbul’da masaya oturacak.

Barış görüşmeleri için ikinci defa Türkiye’nin adres olarak seçilmesini Sputnik’e değerlendiren TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Putin arasındaki güvene dayalı yakın iletişim ve güçlü ilişki, kurumlarımız ve halklarımız arasında dostane bağların gelişmesinde ve işbirliğinin artmasında önemli bir rol oynamaktadır. Rusya Federasyonu ile ülkemiz arasında bugün enerji, ticaret, turizm gibi alanlarda ilişkilerimiz ve işbirliğimiz artarak devam etmektedir. Karadeniz’deki en uzun sahile sahip ülke olarak, Türkiye esasen hem Rusya Federasyonu hem Ukrayna ile yakın komşuluk ilişkileri içerisindedir. Ülkemiz savaşının başından bu yana, bölgede barışın sağlanması için son derece ilkeli bir tutum sergilemiştir. Doğrudan barış görüşmelerinin gerçekleştirilmesi, tahıl girişimi, esir değişimi ve savaşın yan etkilerini azaltacak birçok alanda ülkemiz öncülük etmiş ve kolaylaştırıcı olarak rol almıştır. Bu açıdan, Rusya Federasyonu Başkanı Sayın Putin’in müzakereler için İstanbul’u tercih etmesi son derece anlamlıdır.”

‘Türkiye her iki tarafın da masaya oturması gerektiğini savundu’

İstanbul’da 2022 yılında gerçekleşen müzakereleri hatırlatan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay, Türkiye’nin çözümden yana olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hatırlayacağınız üzere, 2022 yılında Antalya Diplomasi Formu kapsamında başlayan ve İstanbul Dolmabahçe Ofisinde devam eden Rusya Federasyonu-Ukrayna arasındaki üst düzey doğrudan görüşmelerde, savaşı sonlandıracak kalıcı bir çözümün bulunması hususunda önemli bir mesafe kat edilmişti. Ancak, bazı ülkelerin müdahalesi ile barış sekteye uğratıldı. O dönem, Batılı ülkeler, Rusya Federasyonu’nun masada olmaması gerektiğini söylüyorlardı. Türkiye olarak ilkeli davranarak buna karşı çıktık. Barışın sağlanması için savaşan her iki tarafın da masaya oturması gerektiğini ifade ettik ve bu konuda kararlı bir duruş sergiledik. Bu çerçevede, her iki tarafın da dâhil edildiği uluslararası girişimleri destekledik. Bugün de barışın sağlanması için her iki tarafın masa başında olması gerektiğini savunuyor, kolaylaştırıcı olarak elimizden gelen katkıları veriyoruz. Nitekim, Sayın Putin, 15 Mayıs’ta İstanbul’da ön koşulsuz doğrudan görüşmeler yapılmasını önerince, Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye’nin barış görüşmelerine ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu ve süreci sonuna kadar destekleyeceğini ifade etmiştir. Arzumuz bu görüşmeler sonucunda bölgede gerginliğin azalması ve barışın sağlanmasıdır.”

Related Posts

Mansur Yavaş: Adaletin terazisini yeniden kurmaya ant içtik

Mansur Yavaş, Demokrasi ve Adaletin 100. Kara Gününde “100 KARASI” Toplantısı’na mesaj yayımladı.

Reuters: Suriye’de 1500 Alevi sivil katledildi; katliam emri Şam’dan geldi

Reuters: Suriye’de 1500 Alevi sivil katledildi; katliam emri Şam’dan geldi

Şort kazasını dünya konuşmuştu: İş teklifleri yağıyor

ABD’li engelli koşucu Chris Robinson, Çekya’nın Ostrava kentinde 24 Haziran’da düzenlenen Golden Spike yarışlarında talihsiz bir ‘kıyafet kazası’ yaşamasına rağmen hem yarışı kazandı hem de yeni iş fırsatlarının kapısını araladı…

Bilecik’te yanan alanlar havadan görüntülendi

Bilecik’in Gölpazarı ve Osmaneli ilçelerinde yaklaşık 35 kilometrekarelik alanda etkili olan ve ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alınan yangında yanan alanlar dron ile görüntülendi.

‘İkiyüzlülük’ dedi, iktidara seslendi! CHP’den İklim Kanunu Teklifi’ne tepki: ‘Doğayı sermayeye teslim ediyorsunuz!’

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, TBMM’de görüşmeleri süren İklim Kanunu Teklifi’ne ilişkin, “İklim krizi, bedel ödeyerek daha fazla kirletmenin yolunu açan bir düzenlemeyle ticarileştiriliyor. Yasanın tek sürdürülebilirliği, şirketlerin kârının sürdürülebilirliği” dedi.

Zelenskiy’den saldırı sonrası Avrupa’ya seslendi: “Hava savunması şart”

Ukrayna, 29 Haziran 2025 sabahına Rusya Federasyonu’nun gerçekleştirdiği yıkıcı bir hava saldırısıyla uyandı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin açıklamasına göre, Rusya 477 kamikaze İHA ve 60 füze olmak üzere toplam 537 hava hedefiyle ülkeyi vurdu …