Arkeologlar tarafından bilinen en eski alfabetik yazı keşfedildi

Johns Hopkins Üniversitesi Araştırmacıları, Alfabetik Yazının Kökenine Işık Tutuyor

Johns Hopkins Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, MÖ 2400’lere dayanan alfabetik yazının keşfine ışık tutuyor ve bu keşifle ilgili yeni bilgiler ortaya koyuyorlar.

Arkeolog Glenn Schwartz, keşifle ilgili olarak, “Alfabetik yazı insanların yaşam biçimlerini, düşünme ve iletişim kurma biçimlerini değiştirdi. Bu yeni keşif, insanların iletişim teknolojilerini çok önce denediklerini gösteriyor” diyor.

Schwartz ve ekibi, alfabetik yazının, dili sadece kraliyet ve elit kesimler için değil, geniş kitlelere erişilebilir hale getirerek bir “devrim yaratabileceği”ni belirtiyor.

Ekibin Batı Suriye’deki antik kent merkezi Tell Umm-el Marra’da yaptığı arkeolojik kazılar, MÖ 3500 ila 2000 yılları arasına tarihlenen Erken Tunç Çağı’na ait mezarların yanı sıra, üzerlerinde alfabetik yazılar bulunan kil silindirlerin de bulunduğunu ortaya koydu.

Schwartz, “Yazıyı tercüme edecek bir araç olmadan sadece tahminde bulunabiliriz” diyor ve karbon tarihleme tekniklerinin yardımıyla keşfedilen eserlerin MÖ 2400’lere ait olduğunu doğruluyor.

Schwartz, “Eserler daha önce düşünüldüğünden daha eski ve farklı bir bölgeden, bu da alfabenin kökeni hakkında yeni hikayeler anlatabileceğimizi gösteriyor” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir