Kablosuz beyin implantı felçli hastalara umut oldu

Michigan Üniversitesi ve Paradromics İşbirliğiyle Geliştirilen Connexus Cihazı Epilepsi Hastasına Takıldı

Michigan Üniversitesi’nde geliştirilen ve Paradromics şirketi tarafından üretilen Connexus, ilerleyen zamanda epilepsi hastalarının tedavisinde önemli bir rol oynamayı hedefliyor. Bu yeni cihaz, beyin-bilgisayar arayüzü (BBA) teknolojisinin geleceği için umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu kapsamda, Bilim insanları, felç geçirmiş bireylerin yeniden bağımsız iletişim kurmalarına yardımcı olabilecek bu kablosuz beyin-bilgisayar arayüzü cihazını bir epilepsi hastasına geçici olarak takıldı.

Michigan Üniversitesi ve Paradromics İşbirliği

Michigan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Paradromics şirketi ile işbirliği yaparak Connexus BBA cihazının ilk insan kaydını gerçekleştirdi. Bu işbirliği, beyin cerrahı Matthew Willsey liderliğinde epilepsinin beyin sinyalleri üzerindeki etkilerini araştıran bir proje kapsamında gerçekleşti. Connexus, sadece bir bozuk paradan daha büyük olan oldukça küçük boyutuyla dikkat çekerken, 400’den fazla mikroelektrot içermesiyle ön plana çıkıyor. İleri teknolojisi sayesinde, bu cihaz araştırmacıların beyinden yüksek miktarda veri toplamalarını sağlıyor.

Deneysel Aşama ve Gelecek Planları

İlk denemeler epilepsi hastası bir bireye yapıldı ve cihazın beyin sinyallerini kaydedip alıcıya iletimini gerçekleştirmesi sağlandı. Connexus’un geleceğe dair umutların yeşermesini sağlayan bu deneyin ardından, Paradromics şirketi gelecek yıllarda cihazın klinik denemelerini yapmayı planlıyor. Şirket, cihazın ALS, felç, omurilik yaralanmaları gibi durumlarla ilgili iletişim sorunlarını çözme potansiyelini de değerlendiriyor.

Geniş Kullanım Alanı ve Umutsuzluğa Işık Saçan Teknoloji

Paradromics şirketi, Connexus’un farklı alanlarda da kullanılabileceğine dair umutları paylaşıyor. Gelecekte ruh sağlığı, kronik ağrı, ve diğer alanlarda da uygulamalarının olabileceğini belirtiyorlar. MÜ ekibi ise yeni nesil beyin-bilgisayar arayüzü cihazları üzerinde çalışmalarını sürdürüyor ve bu teknolojinin insanların yaşamlarında devrim yaratacağına inanıyor.

Related Posts

Yeni bir tür keşfedildi: ‘Ejderha Prens’

Tyrannosaurus rex gibi dev yırtıcıların uzak ataları, düşündüğümüzden çok daha küçük ve çevik olabilir. Bilim insanları, Moğolistan’da 1970’lerde keşfedilen fosilleri yeniden incelediklerinde, bu fosillerin daha önce sanıldığı gibi Alectrosaurus olseni’ye değil, şimdiye kadar tanımlanmamış yeni bir türe ait olduğunu ortaya çıkardı.

OpenAI’ın yeni modeli o3-pro kullanıma açıldı

OpenAI yeni en güçlü akıl yürütme modeli olarak duyurduğu o3-pro’yu kullanıma sundu.

Reddit’ten Anthropic’e davası: ‘Kullanıcı verilerini izinsiz kullandılar’

Reddit, yapay zeka şirketi Anthropic’e karşı dava açtı. Şikayete göre Anthropic, Reddit kullanıcı verilerini herhangi bir lisans anlaşması olmadan yapay zeka modellerini eğitmek için kullandı. Reddit, bu kullanımın hem kullanıcı sözleşmesini ihlal ettiğini hem de hukuka aykırı olduğunu öne sürüyor.

Apple, WWDC 2025’te iOS 26’yı tanıtacak! Neler gelecek?

Apple, tasarımsal olarak yenilikler içerecek yeni iOS 26’yı 9 Haziran’da tanıtacak. Yapay zeka özellikleri, daha iyi pil ömrü ve dahası bu etkinlikte karşımıza çıkacaklar arasında yer alıyor.

Robotlar tarlaya iniyor! Çiftçinin yeni dostu mu, rakibi mi?

Tarım sektörü, robot teknolojileri ve yapay zekanın (AI) öncülüğünde tarihi bir dönüşüm yaşadı. Geleneksel yöntemlerle sürdürülen tarımsal üretim, artık otonom makineler, akıllı sensörler ve veri analitiğiyle desteklendi. Bu yenilikler, verimliliği …

Elazığ’a atletizmde önemli dereceler

Okul sporları faaliyet programında yer alan Okullararası Küçükler-Yıldızlar Atletizm Türkiye Şampiyonasından Elazığ’a Türkiye 2 ve 3.’lüğü geldi.