Küresel enerji piyasasında LNG’ye olan talep artıyor

Küresel enerji piyasasında, enerji güvenliğini artırma ve düşük karbonlu kaynaklara geçişi destekleme hedefleri doğrultusunda önemi artan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ticareti geçen yıl büyük bir ivme kazandı. Uluslararası LNG İthalatçıları Birliği’nin (GIIGNL) yıllık raporuna göre, 2024’te toplamda 78 LNG ticareti anlaşması imzalandı.

Geçen yıl, Umman, ABD, Norveç, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi ülkelerin yanı sıra çeşitli ülkeler arasında LNG ticareti için 78 sözleşme imzalandı. Bu sözleşmeler arasında Türkiye de TotalEnergies, Shell, ExxonMobil ve Oman LNG gibi büyük şirketlerle yapılan anlaşmalarla yer aldı.

Toplam 78 ticaret anlaşmasının 48’i uzun vadeli kontratları içerirken, kısa vadeli 7 sözleşme, 21 ön mutabakat sözleşmesi ve 2 terminal kapasite kullanım sözleşmesi de dahil oldu. Geçen yıl duyurulan sözleşmelerin toplamıyla yıllık ticaretin gerçekleştirilecek LNG miktarı 88,3 milyon ton olarak belirlendi.

LNG talebinin özellikle Asya’da arttığı belirtilen raporda, Çin ve Hindistan gibi büyük ekonomilerde LNG’ye olan ilginin arttığı vurgulandı. Ayrıca, düşük emisyonlu geçiş yakıtı olması ve deniz taşımacılığında kullanımının yaygınlaşması, LNG’nin çekiciliğini artıran faktörler arasında yer aldı.

Geçen yılda küresel filoya birçok LNG yakıtlı geminin eklenmesi ve maersk gibi büyük şirketlerin LNG’li konteyner gemisi sipariş etmesi, LNG’nin deniz taşımacılığında da önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Ayrıca, güneş ve rüzgar gibi değişken enerji kaynaklarını dengelemek için doğal gaz türbinlerinin önemi de raporda vurgulandı.

Related Posts

Bakan Kacır duyurdu! F-16 EDPOD testleri başarıyla tamamlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezinin (BİLGEM) geliştirdiği F-16 Elektronik Destek Podu’nun (EDPOD), gerçek radar sistemlerine karşı uçuşlu testleri başarıyla tamamladığını bildirdi.

Tokat’ta zirai don kirazı vurdu

Tokat’ta nisan ayındaki zirai don, başta kiraz olmak üzere birçok meyvede yüzde 100 zarara yol açtı. Türkiye’nin önemli ihracat bölgelerinden olan Akyamaç ve Kemalpaşa köylerinde üreticiler, bu yıl kiraz toplayamadı. Tokat Ticaret ve Sanayi Odası …

TEMU artık Türkiye’de! Gümrük vergisi kalkıyor, indirim geliyor!

Dünya genelinde hızla büyüyen Çin merkezli e-ticaret platformu TEMU, Türkiye pazarına resmen giriş yaptı. Şirket, İstanbul merkezli operasyonlarıyla birlikte “1 iş gününde teslimat” uygulamasını da başlattı. TÜRKİYE MERKEZLİ OPERASYON VE …

Borsa günün ilk yarısında geriledi -18 Haziran 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,23 değer kaybederek 9.224,59 puana indi.

Meclis’e sunulan teklifte madenciliğe açılacak zeytinlikler koordinat verilerek belirtiliyor: Adrese teslim ‘yasa’

AKP’nin Meclis’e sunduğu madencilikle ilgili “torba teklif” adeta “adrese teslim” düzenlemeler içeriyor. Teklif ile madenciliğe açılacak olan zeytinliklerin koordinatları veriliyor. Bu zeytinlikler, Muğla Milas ve Yatağan’da bulunuyor. Şirketler tarafından işletilen Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy santralleri için zeytinlikler madencilik faliyetlerine açılıyor. Milas Akbelen’de köylüler yıllardır ormanları kesilmesin, tarım arazileri yok olmasın diye mücadele ediyorlardı.

AKP’den emekliye zamma ilişkin yeni açıklama

AKP Grup Başkanı Güler, asgari ücrete ara zam konusunda net konuşmaktan kaçındı. Güler, “Zamanı geldiğinde değerlendirilecek.” ifadelerini kullandı.