Mahfi Eğilmez’den çarpıcı değerlendirme: Türkiye’de emeğin karşılığı açlık sınırının altında!

İktisatçı Mahfi Eğilmez Ücretlerin Durumunu Değerlendiriyor

İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye’deki sabit gelirli maaşlı çalışanların yaşam standartlarının düşük olduğunu belirtti. Eğilmez, ücretlerdeki gerilemeyi “Tunç Kanunu ve Türkiye Uygulaması” başlıklı yazısında ele aldı.

Tunç Kanunu’na göre, gerçek ücretlerin işçinin yaşamını sürdürebileceği asgari düzeyde olması gerektiğini savunan ekonomik bir yaklaşım olduğunu ifade eden Eğilmez, 19. yüzyıldaki ekonomist Ferdinand Lassalle’in bu tezi nasıl geliştirdiğine değindi. Bu görüşe göre, ücretler geçimlik düzeyin altına düşemez çünkü insanlar bu seviyenin altında yaşamlarını sürdüremezler.

YETİŞMİŞ EMEK MALİYETİ

Eğilmez’in belirttiğine göre, Tunç Kanunu’na karşı geliştirilen Assar Lindbeck ve Dennis Snower‘ın “İçeridekiler Dışarıdakiler” Teorisi, işsizleri eğitmek yerine mevcut çalışanları koruyarak ücretleri artırmanın daha cazip olduğunu ifade ediyor. Ancak bu teori genellikle kalifiye işgücü için geçerlidir.

Eğilmez’in vurguladığı gibi, geçim düzeyi ve gerçek ücret kavramları günümüzde farklılık göstermektedir. Lassalle’in geçim düzeyi tanımı, temel gereksinimler olan barınma, beslenme ve giyim ile sınırlıyken günümüzde ulaşım, eğitim, kültür ve eğlence gibi daha fazla harcama kalemi eklenmiştir.

ASGARİ ÜCRETİN DURUMU

Türkiye’de asgari ücret brüt olarak 26.005,50 lira, net olarak ise 22.104,67 lira seviyesindedir. Açlık sınırı ise TÜRK-İŞ verilerine göre dört kişilik bir ailenin için hesaplanmış olup bu değer 24.035,59 lira olarak belirlenmiştir.

Ayrıca, yoksulluk sınırı ise 78.291,84 lira olarak belirlenmiştir. Ailede hem anne hem baba asgari ücretle çalışsa, toplam gelir 44.209,34 liraya ulaşır ve bu miktar yoksulluk sınırının altında kalmaktadır.

TÜRKİYE’DE ÜCRETLERİN DURUMU

Mart 2025 itibarıyla Türkiye’de 15,3 milyon kişi ücretli olarak çalışmaktadır. Asgari ücretle çalışanların sayısı ise yaklaşık 7 milyon civarındadır. Türkiye’de Tunç Kanunu’nun yanı sıra içeridekiler dışarıdakiler teorisi de uygulanmaktadır. Şirketler, yeni personel almak yerine emekliliği hak eden çalışanları mevcut ücretleriyle veya daha düşük ücretlerle çalıştırmayı tercih etmektedirler.

Related Posts

AB, İran’a saldırıların ardından enerji fiyatlarını yakın takibe aldı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Baş Sözcüsü Paula Pinho, İran’da yaşananların ardından enerji ürünlerinin fiyatlarına ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Bakan Kacır duyurdu! F-16 EDPOD testleri başarıyla tamamlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezinin (BİLGEM) geliştirdiği F-16 Elektronik Destek Podu’nun (EDPOD), gerçek radar sistemlerine karşı uçuşlu testleri başarıyla tamamladığını bildirdi.

Tokat’ta zirai don kirazı vurdu

Tokat’ta nisan ayındaki zirai don, başta kiraz olmak üzere birçok meyvede yüzde 100 zarara yol açtı. Türkiye’nin önemli ihracat bölgelerinden olan Akyamaç ve Kemalpaşa köylerinde üreticiler, bu yıl kiraz toplayamadı. Tokat Ticaret ve Sanayi Odası …

TEMU artık Türkiye’de! Gümrük vergisi kalkıyor, indirim geliyor!

Dünya genelinde hızla büyüyen Çin merkezli e-ticaret platformu TEMU, Türkiye pazarına resmen giriş yaptı. Şirket, İstanbul merkezli operasyonlarıyla birlikte “1 iş gününde teslimat” uygulamasını da başlattı. TÜRKİYE MERKEZLİ OPERASYON VE …

Borsa günün ilk yarısında geriledi -18 Haziran 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,23 değer kaybederek 9.224,59 puana indi.

Meclis’e sunulan teklifte madenciliğe açılacak zeytinlikler koordinat verilerek belirtiliyor: Adrese teslim ‘yasa’

AKP’nin Meclis’e sunduğu madencilikle ilgili “torba teklif” adeta “adrese teslim” düzenlemeler içeriyor. Teklif ile madenciliğe açılacak olan zeytinliklerin koordinatları veriliyor. Bu zeytinlikler, Muğla Milas ve Yatağan’da bulunuyor. Şirketler tarafından işletilen Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy santralleri için zeytinlikler madencilik faliyetlerine açılıyor. Milas Akbelen’de köylüler yıllardır ormanları kesilmesin, tarım arazileri yok olmasın diye mücadele ediyorlardı.