Şirket kapanışlarında alarm: Her 10 kuruluşa karşı 3 kapanış

TOBB, Nisan Ayında Kurulan ve Kapanan Şirket İstatistiklerini Açıkladı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), nisan ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini yayımladı. Buna göre, nisanda bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı yüzde 9,4, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 11,7, kooperatif sayısı yüzde 29,1 azalış gösterdi. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 33,5 artarken, kooperatif sayısı yüzde 23,3, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 14,5 geriledi.

Kooperatif Sayısında Azalış Gözlendi

Nisanda geçen yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 18,5, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 58,5 artarken, kooperatif sayısı yüzde 28,7 azaldı. Bu dönemde kapanan şirket sayısında yüzde 39,5, gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 6,2 artış gerçekleşirken, kooperatif sayısında değişiklik görülmedi.

Geçen ay Ardahan’da şirket kuruluşunun gerçekleşmediği görüldü. Nisanda kurulan toplam 7 bin 719 şirket ve kooperatifin yüzde 88’ini limitet şirketler, yüzde 10,3’ünü anonim şirketler, yüzde 1,7’sini de kooperatifler oluşturdu. Şirket ve kooperatiflerin yüzde 37,3’ü İstanbul, yüzde 11,2’si Ankara ve yüzde 5,9’u İzmir’de kuruldu.

  • Söz konusu ayda kurulan şirket ve kooperatiflerin 2.460’ı ticaret
  • 1150’si inşaat
  • 966’sı imalat sektöründe yer aldı.

Kurulan gerçek kişi ticari işletmelerinin ise 529’u inşaat, 297’si toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 80’i imalat sektöründe faaliyet göstermek üzere çalışmalarına başladı. Nisanda kapanan şirket ve kooperatiflerin 904’ünün toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 351’inin imalat ve 247’sinin inşaat sektöründe olduğu kayıtlara geçti.

Kapanan gerçek kişi ticari işletmelerinden 412’sinin toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 154’ünün inşaat, 102’sinin imalat sektöründe faaliyet gösterdiği belirlendi. Nisanda 129 kooperatif kurulurken, bunların 79’u konut yapı, 27’si işletme ve 13’ü tarımsal kalkınma kooperatifi olarak işbaşı yaptı.

Yabancıların Kurduğu Ortak Sermayeli Şirketler

Geçen ay kurulan 455 yabancı ortak sermayeli şirketin 19’u İran ve 16’sı Çin ortaklı oldu. İşbaşı yapan yabancı ortak sermayeli şirketlerin 57’si anonim, 398’i limitet şirket statüsünde faaliyet gösteriyor. Şirketlerin 251’i uzmanlaşmamış toptan ticaret, 92’si bilgisayar programlama, 81’i lokantaların faaliyetleri ve ikamet amaçlı olan ve ikamet amaçlı olmayan binaların inşaatı sektöründe kuruldu.

Kurulan yabancı ortak sermayeli şirketlerin toplam sermayelerinin yüzde 72’sini yabancı sermayeli ortak payı oluşturdu.

Yaklaşık 40 Bin İşletme Kuruldu

Türkiye’de bu yılın ocak-nisan döneminde kurulan şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 artarak 36 bin 131’e yükseldi. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı da yüzde 14,4 artışla 8 bin 187’ye yükseldi.

Related Posts

AB, İran’a saldırıların ardından enerji fiyatlarını yakın takibe aldı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Baş Sözcüsü Paula Pinho, İran’da yaşananların ardından enerji ürünlerinin fiyatlarına ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Bakan Kacır duyurdu! F-16 EDPOD testleri başarıyla tamamlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezinin (BİLGEM) geliştirdiği F-16 Elektronik Destek Podu’nun (EDPOD), gerçek radar sistemlerine karşı uçuşlu testleri başarıyla tamamladığını bildirdi.

Tokat’ta zirai don kirazı vurdu

Tokat’ta nisan ayındaki zirai don, başta kiraz olmak üzere birçok meyvede yüzde 100 zarara yol açtı. Türkiye’nin önemli ihracat bölgelerinden olan Akyamaç ve Kemalpaşa köylerinde üreticiler, bu yıl kiraz toplayamadı. Tokat Ticaret ve Sanayi Odası …

TEMU artık Türkiye’de! Gümrük vergisi kalkıyor, indirim geliyor!

Dünya genelinde hızla büyüyen Çin merkezli e-ticaret platformu TEMU, Türkiye pazarına resmen giriş yaptı. Şirket, İstanbul merkezli operasyonlarıyla birlikte “1 iş gününde teslimat” uygulamasını da başlattı. TÜRKİYE MERKEZLİ OPERASYON VE …

Borsa günün ilk yarısında geriledi -18 Haziran 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,23 değer kaybederek 9.224,59 puana indi.

Meclis’e sunulan teklifte madenciliğe açılacak zeytinlikler koordinat verilerek belirtiliyor: Adrese teslim ‘yasa’

AKP’nin Meclis’e sunduğu madencilikle ilgili “torba teklif” adeta “adrese teslim” düzenlemeler içeriyor. Teklif ile madenciliğe açılacak olan zeytinliklerin koordinatları veriliyor. Bu zeytinlikler, Muğla Milas ve Yatağan’da bulunuyor. Şirketler tarafından işletilen Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy santralleri için zeytinlikler madencilik faliyetlerine açılıyor. Milas Akbelen’de köylüler yıllardır ormanları kesilmesin, tarım arazileri yok olmasın diye mücadele ediyorlardı.