Türkiye-Yunanistan geriliminde casus belli krizi: 150 milyar Euro’luk projeden veto tehdidi!

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’ten Türkiye’ye Sert Açıklama

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Türkiye’ye yönelik yaptığı “casus belli” açıklaması AB’de gündem yaratırken, Ankara’dan henüz resmi bir yanıt gelmedi. Miçotakis’in açıklamaları, AB’nin 150 milyar Euro’luk yeni savunma fonu “SAFE” değerlendirme sürecinde dikkat çekti.

Türkiye’ye Eleştiri ve Destek Tepkisi

Miçotakis, Türkiye’nin AB adayı olmasına rağmen mali destek almaya çalışmasını eleştirirken, “AB üyesi Yunanistan’ı savaşla tehdit etmenin kabul edilemez” olduğunu vurguladı. Ege Denizi’nde karasularının 12 deniz miline çıkarılmasının Türkiye tarafından savaş sebebi olarak değerlendirilmesinin Atina için ciddi bir güvenlik sorunu oluşturduğunu belirtti.

Oybirliği Şartı Masada

AB Genel İşler Konseyi toplantısının 27 Mayıs’ta yapılması planlanırken, SAFE fonunun oylamaya sunulması bekleniyor. Yunanistan, elindeki en güçlü kozlardan biri olan “oybirliği” şartını devreye sokmaya hazırlanıyor.

AB hukukuna göre, aday ülkelerle savunma iş birlikleri yapılması için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor. Atina, Türkiye’nin casus belli kararında değişiklik yapmaması halinde bu karara veto hakkını kullanabileceği mesajını veriyor.

Helsinki Zirvesi Vurgusu

Yunanistan, 1999 Helsinki Zirvesi’nde belirlenen ilkeleri hatırlatarak, Türkiye’nin AB sürecinde uluslararası hukuka saygı göstermesini ve casus belli kararını geri çekmesini talep ediyor. Nihai hedef olarak Ege’deki kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge konularının Lahey Uluslararası Adalet Divanı’na taşınmasını öne çıkarıyor.

Yerapetritis’in İstanbul Ziyaretinde Gündem

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis’in İstanbul ziyareti sırasında da konu masaya yatırıldı. Türk basınına göre Yerapetritis, Türkiye’nin Yunanistan’a yönelik tehditlerinin, askeri iş birliklerini engellediğini söyledi.

Atina: Bu Bir “Jest” Değil, Yükümlülük

1995’te Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından alınan bir karara göre, Yunanistan’ın karasularını 12 mile çıkarması durumunda askeri güç kullanılabileceği belirtilmişti. Yunanistan ise bu kararı uluslararası hukuka aykırı ve AB müktesebatına ters buluyor.

Atina kaynakları, bu tehdidin bir jest olmadığını, Türkiye’nin AB sürecindeki yükümlülüklerinden biri olduğunu belirtiyor. Yunanistan, konuda geri adım atmayacağını açık bir şekilde ifade ediyor.

Related Posts

Kamu işçisi için zam teklifi belli oldu!

Kamu işçisi için zam teklifi belli oldu!

Yeni yapılan bir bina 15 yıl içerisinde yıkılırsa denetçisine yaptırım uygulanacak

Yeni yapılan bir bina 15 yıl içerisinde yıkılırsa denetçisine yaptırım uygulanacak

İsrail İran’ı vurdu: Altın fiyatları uçuşa geçti! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu?

Ortadoğu’da yükselen gerilim piyasaları sarsarken, altın güvenli liman olarak öne çıktı. İsrail’in İran’a yönelik saldırısı yatırımcıları harekete geçirdi. Altın fiyatları haftanın son gününde rekor seviyede bir yükseliş yaşadı. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 13 Haziran 2025 Cuma altın fiyatları…

Angola ekonomisine bahar geldi

Angola’da yıllık enflasyon oranı Mayıs 2025’te yüzde 20,74’e gerileyerek Aralık 2023’ten bu yana en düşük seviyeyi gördü. Angola Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre bu oran, Nisan ayında kaydedilen yüzde 22,32’ye kıyasla belirgin bir …

Kripto varlık işlemlerinde uzaktan kimlik tespiti için düzenleme

Kripto varlık hizmet sağlayıcılık işlemlerinde uzaktan kimlik tespitine dair düzenleme yapıldı.

ABD’nin ticari ham petrol stokları 3,6 milyon varil azaldı

ABD’nin ticari ham petrol stokları 3,6 milyon varil azaldı